1 – Internetverbinding
Staalwol Film zorgt voor alle benodigde techniek maar er is één belangrijke factor waar wij geen vat op hebben en dat is de internetverbinding. Een goede stabiele en snelle internetverbinding is nodig om een goede live stream op te kunnen zetten. Dit begint natuurlijk met een goede provider maar het helpt ook als overbodige data-stroom tijdens de uitzending voorkomen wordt. Dus vraag collega’s om tijdens de uitzending intensief gebruik van het netwerk te voorkomen.

2 – Herrie
Dan denkt u dat u alles goed heeft geregeld en gaat vlak voor de uitzending uw buurman beginnen met een verbouwing. Wij hebben dit al letterlijk meegemaakt. Hierbij heeft u niet alles in de hand maar het kan helpen als ook de buren vooraf worden ingelicht over de uitzending die er plaats gaat vinden. Denk ook aan het storende geluid dat een airco kan geven.

3 – Locatie
Natuurlijk moet er ergens een geschikte locatie gevonden worden waarin een studio opgebouwd kan worden. Hierbij zijn er een aantal zaken waaraan gedacht kan worden: Licht, voldoende ruimte om alle apparatuur op te stellen, voldoende ruimte om genoeg afstand met de camera’s te nemen etc. Vanuit Staalwol Film zullen wij vooraf contact met u opnemen om de locatie te verkennen.

4 – Planning
Het opbouwen van de mobiele studio zal ongeveer 1-1,5 uur in beslag nemen. Daarnaast wordt er voor aanvang van de uitzending altijd een doorloop gedaan waarbij niet alleen de techniek wordt getest maar ook iedereen die voor de camera verschijnt kan warmdraaien.

5 – Covid-19
Natuurlijk gaan wij er samen voor zorgen dat er op een veilige manier gewerkt kan worden. Bedenk ook dat de kijkers hier heel alert op zullen zijn. Je kan vanwege de huidige omstandigheden bijvoorbeeld geen karaf met water meer op de tafel zetten die door alle gasten gebruikt kan worden.

6 – Rechten
Op muziek, afbeeldingen en filmfragmenten rusten rechten. Helaas kunnen wij niet alles zonder toestemming of zonder het betalen van een vergoeding in een uitzending gebruiken. Wat dat betreft zijn de meeste mensen wel bekend met Buma-Stemra maar er zijn ook andere zaken die niet zonder meer gebruikt kunnen worden. Voor de muziek heeft Staalwol Film de beschikking over een data-base die gevuld is met muziek die zonder problemen gebruikt kan worden. De rechten over deze muziek zijn afgekocht. Anders is het als u bijvoorbeeld bepaalde foto’s of afbeeldingen wilt gebruiken die u van het internet heeft gehaald. Neem het zekere voor het onzekere en voorkom dat er achteraf een claim neergelegd wordt door een andere partij. Staalwol Film kan zelfs helpen bij het regelen van fotografie en graphics ‘op maat’.

7 – Quit Claim
Een quit claim is een overeenkomst tussen u en de mensen die in uw live stream in beeld gebracht worden. In dit document geeft men toestemming om in beeld gebracht te worden. Er wordt verklaard dat men afstand doet van het portretrecht. Als opdrachtgever bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van deze quit claims. Staalwol Film kan een standaard document leveren dat hiervoor gebruikt kan worden.

8 – Login gegevens
Natuurlijk wilt u de live stream delen via uw Facebook- of LinkedIn pagina. Zorg ervoor dat alle login gegevens bekend zijn zodat de uitzending doorgezet kan worden naar de kanalen die u wilt gebruiken.

9 – Naamtitels
Sommige zaken kunnen al ruim voor aanvang van een uitzending geregeld worden, bijvoorbeeld de naamtitels. Het is goed om deze gegevens vooraf te verzamelen en goed te controleren. Want wordt de naam Mark nu met een ‘K’ of een ‘C’ geschreven en wat is de exacte functieomschrijving van iemand?

10 – Aankondiging
Begin al ruim voor de uitzending met het verspreiden van het nieuws dat u binnenkort met een live stream gaat starten. Zorg ervoor dat iedereen zijn of haar weg weet te vinden naar het juiste kanaal.